Školní minimlékárna

V minimlékárně si studenti osvojují zpracování mléka a výrobu mléčných produktů v reálných podmínkách.

V akciové společnosti Madeta, závod Planá nad Lužnicí, provozujeme školní minimlékárnu (školní poloprovoz) pro praktickou výuku studentů oboru technologie potravin. Studenti docházejí do školního poloprovozu a pracují zde pod vedením odborného učitele. Naučí se zde ošetřovat mléko, vyrábět tvaroh, jogurty, sýry a další mléčné výrobky. Kromě dílny mají k dispozici také učebnu a laboratoř, kde provádějí technologické zkoušky mléka a mléčných výrobků. 

Školní poloprovoz, kde studenti získávají praktické znalosti a dovednosti, nemá v České republice obdoby. Je totiž doslova šitý na míru. Přesně podle požadavků bylo u výrobců potravinářských strojů objednáno potřebné zařízení od výrobníků až po lis.

Akciová společnost Madeta České Budějovice je významným partnerem školy. Má závody v Českých Budějovicích,  Plané nad Lužnicí, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově a v Pelhřimově. V současnosti patří v evropském měřítku k nejmodernějším mlékárnám.

Mnozí absolventi Střední odborné školy ekologické a potravinářské pracují nejen v jednotlivých závodech Madety, ale i v ostatních mlékárenských firmách na pozicích mistrů, laborantů a techniků. Vrací se také po absolvování vysoké školy a zastávají vyšší výrobní a technologické funkce. Současným trendem v České republice je zakládání minimlékáren s regionální produkcí mléčných výrobků, kde naši absolventi nacházejí široké možnosti uplatnění.