Přeshraniční partnerství v oblasti analýzy potravin a životního prostředí
Termín realizace projektu prodloužen do 31. 12. 2022.

Přehled společných aktivit projektu od roku září 2019 do června 2022:
- První vzdělávací program a společný pobyt českých a rakouských žáků z obou škol proběhl na podzim 2019 v partnerské škole HLUW Yspertal. Z naší školy se ho zúčastnilo 30 žáků a 2 učitelé.
- V říjnu 2021 se uskutečnil druhý společný vzdělávací pobyt opět v Yspertalu. V školních laboratořích byl stanovován obsah těžkých kovů v ovoci, zelenině a v houbách.
- V březnu 2022 proběhly v laboratoři SOŠEP Veselí nad Lužnicí analýzy vzorků mléka. Žáci zjišťovali obsah bílkovin, laktózy a kyselin.
- Čtvrtý společný vzdělávací program se uskutečnil v květnu 2022 rovněž ve Veselí nad Lužnicí. V laboratořích byly měřeny hodnoty vitamínu C a stanovována kyselost u dětských přesnídávek od českých i rakouských výrobců.
- Při posledním pobytu našich studentů v Rakousku (pátý výměnný pracovní pobyt) byly prováděny rozbory mletého masa. Žáci prověřovali obsah těžkých kovů, bílkovin a dusičnanů v mase.
- Poslední společné laboratorní zkoumání proběhlo v červnu 2022 ve školních laboratořích SOŠEP Veselí n. L. Ve vzorcích stolních balených vod byla zjišťována tvrdost, zastoupení chemických prvků a obsah dusičnanů.
Součástí všech výměnných vzdělávacích programů byly odborné exkurze. V Rakousku žáci společně navštívili tradiční výrobnu sýrů, výrobnu whisky, vinařství, pekárnu a muzeum máku. V Česku si prohlédli výrobnu rybích specialit a lihovar v Blatné, Muzeum čokolády a marcipánu s workshopem výroby marcipánových figurek v Táboře, Budějovický Budvar n. p., Madetu a.s. Planá nad Lužnicí.
Závěry ze všech prováděných rozborů a měření budou prezentovány na závěrečné konferenci projektu v září 2022 v rakouském Yspertalu.








