Analýza školních potravinářských výrobků - Střední odborná škola ekologická a potravinářská Veselí nad Lužnicí

Analýza školních potravinářských výrobků

Registrační číslo projektu: SPF-02-003

Zahájení realizace projektu: 15. 10. 2024

Ukončení realizace projektu: 14. 10. 2025

Celkové náklady pro projekt: 22 053,24 EUR

Cílem projektu je podpořit přeshraniční vztahy mezi studenty partnerských škol Střední odborné školy ekologické a potravinářské Veselí nad Lužnicí a Höhere Bundeslehr- und Forschungsanstalt Francisco Josephinum Wieselburg v Rakousku. V rámci aktivit projektu se uskuteční společné výzkumy a prezentace, které pomohou k rozšíření odborných znalostí studentů potravinářských oborů obou škol, užívání cizojazyčné odborné terminologie, komunikaci v cizím jazyce, porovnání odborných znalostí a praktických dovedností studentů. Během projektu se účastníci dále seznámí s historií a reáliemi obou zemí.

Obsahem projektu je hodnocení školních potravinářských výrobků studentů obou partnerských škol. V rámci společného výzkumu bude prováděna senzorická analýza mléčných produktů, masných výrobků a piva. Analýza bude probíhat podle jednotných předem připravených hodnotících schémat na společném setkání ve Wieselburgu a Veselí nad Lužnicí. U výrobků se provede senzorická analýza, analytické rozbory, mikrobiologická analýza, vaření piva ve školním minipivovaru SOŠEP Veselí nad Lužnicí. V rámci společných setkání se rovněž uskuteční odborné exkurze do potravinářských provozů, návštěva kulturních památek a sportovní aktivity. Výsledky výzkumu a analýz budou prezentovány studenty obou škol na společné konferenci, která se uskuteční 22. září 2025.

Projektový týden ve Veselí nad Lužnicí (4.–8. listopadu 2024)

Ve dnech 4.–8. listopadu 2024 proběhl ve Veselí nad Lužnicí projektový týden zaměřený na analýzu školních potravinářských výrobků. Žáci se zapojili do společného výzkumu, v jehož rámci byla prováděna:

· senzorická analýza mléčných výrobků a piva,

· analytické a mikrobiologické rozbory mléčných výrobků a piva,

· výroba piva v minipivovaru Střední odborné školy ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí.

Součástí programu byly také odborné exkurze:

· do pivovaru Budějovický Budvar,

· do závodu Madeta Planá nad Lužnicí,

· a do minipivovaru v areálu PORT 1560 (krumlovské centrum umění).

Projektový týden obohatily rovněž dva společenské večery, které přispěly k neformálnímu setkávání a výměně zkušeností.

Projektový týden v HBLFA Francisco Josephinum Wieselburg (3.–7. března 2025)

Ve dnech 3.–7. března 2025 proběhl na HBLFA Francisco Josephinum ve Wieselburgu projektový týden zaměřený na analýzu školních potravinářských výrobků. Žáci se zapojili do společného výzkumu, který zahrnoval: 

  • senzorickou analýzu masných a mléčných výrobků
  • analytické a mikrobiologické rozbory masných a mléčných výrobků, 
  • studium technologií zpracování masa

Součástí programu byly také odborné exkurze

  • do pekárny Haubivers
  • do kláštera Melk
  • do krmné laboratoře ve Wieselburgu 
  • do výrobny a zpracovny masa, uzenin a uzenářských výrobků Hüttthaler 
  • a na veletrh Ab-Hof Messe

Týden doplnily i volnočasové aktivity – jeden sportovní a jeden společenský večer, které umožnily účastníkům vzájemné neformální setkávání a sdílení zkušeností. 

Analýza školních potravinářských výrobků - Střední odborná škola ekologická a potravinářská Veselí nad Lužnicí