První školní chmelobraní

Studenti 2. a 4. ročníku oboru Technologie potravin SOŠ ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí poprvé česali chmel na školním pozemku. Škola získala na jaře vzorky chmele na vyzkoušení od Chmelařského institutu s.r.o. v Žatci. Jde o hybridy N2 a N5 žateckého poloraného červeňáku se starou anglickou trpasličí odrůdou. Tyto hybridy dorůstají délky 3 m a mohou se tedy pěstovat na nižších "drátěnkách", což snižuje provozní i instalační náklady na chmelnici. Postavení vedení pro tyto rostliny na pozemku školy odborně provedla firma Michal Vránek, Veselí nad Lužnicí. Chmel je jediná kulturní plodina, která se pěstuje na stejném místě více let (striktní monokultura). Žatec je takovou chmelařskou Mekkou světa kvůli pěstování žádaného jemného aromatického chmele, i když v sousedním Německu a v USA celkově produkují chmele více než je tomu u nás.

Už po třech hodinách po sklizni putovaly čerstvé chmelové šištice do mladinového kotle školního minipivovaru. Na varně vznikl jedinečný světlý Blatský ležák s názvem „První chmel.“ Některé jeho parametry (lom mladiny, chuť, vůně) naznačují, že pivo bude výborné. S čerstvým chmelem se vaří také Nealko pivo, ale další dávka chmele se již suší, aby vydržela déle. Všichni se těší na předvánoční mikroochutnávku, pokud něco zbude po školních odborných analýzách piva.

Ing. Ivan Dufek, školní sládek